chicken korma recipe in urdu ، چکن قورمہ ریسپی

Chicken korma recipe, chicken badami korma. 

chicken korma recipe in urdu


?What is chicken korma recipe and how to make this recipe

I have shaped this recipe for chicken korma to make it more approachable without compromising on its flavor. i have used almond in this to make it chicken badami kroma

I have used boneless chicken thighs in this chicken korma dish, which makes the cooking process very fast.I have tried to use minimal spices and only used those spices which are also easily accessible to everyone and everywhere. I like  to use green cardamom over other varieties. You can use black cardamom instead of green cardamom, but it will change a little flavors of the dish.

Like other Mughlai dishes, nuts, dried fruit, spices and cream also used in this chicken korma recipe to make it more special and more delicious. Fried onions give the Korma a crunchy flavor.

yogurt adds acidity, spices give the dish a warmth, and nuts add a sweet flavor in it.The addition of fresh or desiccated coconut came over time. Most South Indian korma use it.

it probably is a result of easy availability of coconut in a South Indian kitchens. You can find desiccated or freshly grated coconut at your local Indian stores. But i suggest you that if you could not found coconut from stores then you can omit this ingredient

چکن  قورمہ  ریسیپی

Ingredients 

for sauce:

کچے بادام ------------------ 12-15

  الائچی -------------------- 2-3

  چائے کا چمچ تازہ پھٹے ہوئے مرچ ------------ 1/2

  دار چینی کی چھڑی ---------------- 1 انچ

  پوری لونگ ------------------- 2-3

  گرینڈ دھنیا -------------- 1 چمچ

  نمک یا ذائقہ ---------------- 1/2 چائے کا چمچ

  سادہ دہی ------------------ 1/4 کپ

  کٹے ہوئے ناریل (اختیاری) ----- 1 اور 1/2 چائے کا چمچ

سلورڈ بادام اور کٹی ہوئی دالان (گارنش کے لئے)


For the marinade:

ہڈی کے بغیر چکن کی رانیں ------ 1 1/2 پاؤنڈ (2 انچ کے ٹکڑوں میں کاٹ کر)
  سادہ دہی ------------------- 2 چمچوں
  زمینی ہلدی ----------- 1/2 چائے کا چمچ
  ادرک لہسن کا پیسٹ ------- 1 اور 1/2 چمچ
  نمک ------------------------------ 1/2 چائے کا چمچ
  لال مرچ ---------- 1 چائے کا چمچ

For the onions:

1 درمیانے پیاز ، باریک کٹی ہوئی ------- تقریبا 1 کپ
  ویجیٹیبل کا تیل --------------------------------- 1/2 کپ

:طریقہ

1 بادام کا پیسٹ بنائیں: باداموں کو تقریبا 2 گھنٹوں کے لئے 1/2 کپ پانی میں بھگو دیں۔ انہیں  چھیل  لیں۔ ایک بلینڈر میں بلینڈ  کرلیں۔ 

میرینیڈ  چکن: درمیانے سائز کے مکسنگ کٹوری میں دہی ، ہلدی ، ادرک لہسن کا پیسٹ ، نمک ، اور لال مرچ ملا دیں۔ ایک چمچ یا ایک وسک کا استعمال کرتے ہوئے ، یہ سب ایک ساتھ ملا دیں۔ مرنیڈ میں چکن ڈالیں۔  چکن کو اچھی طرح سے کوٹ کریں۔ پلیٹ سے ڈھانپیں اور 1 گھنٹے کے لئے فرج میں ایک طرف رکھیں۔

 پیاز کو بھونیں  جب  تک  سنہری  بھورےرنگ  کا  نہ  ہو  جاے

چکن پکانا شروع کریں: برتن میں الائچی ، کالی مرچ ، دارچینی ، لونگ ، اور خلیج شامل کریں اورآنچ  کو درمیانے درجے تک کم کریں۔ آہستہ سے چکن شامل کریں ، اوراسے 5-8 منٹ تک پکائیں ، جب تک کہ چکن مبہم نہ ہوجائے۔

   تلی ہوئی پیاز کا پیسٹ ، نمک ، اور دھنیا چکن کے ساتھ برتن میں ڈالیں۔ سب کچھ مل کر مکس کریں۔
ڈش ختم کریں: ڈھکن  کو ہٹا دیں ، اور دہی ، بادام کا پیسٹ ، اور کٹے ہوئے ناریل (اگر استعمال کررہے ہیں) شاملکر
کر  کے  درمیانی  آنچ  پر  رکھدیں۔  چند  منٹ  پکایں  جب  تک  چٹنی  کریمی  ہو  جاے  اور  تیل  تھوڑا  تھوڑا  الگ  ہونے  لگے

بادام  چھڑک  کر  پیش  کریں۔  نان  کے  ساتھ  یا  چپاتی  کے  ساتھ۔  

Comments